Wat is koeltechniek

31-10-2020

In deze blog van Van Buren International zullen we in het algemeen het onderwerp koeltechniek behandelen. Hoewel wij bij Van Buren International gespecialiseerd zijn in het leveren van isolatiematerialen voor in de koeltechniek willen we graag eerst een duidelijk beeld geven van de branche waarin we ons bevinden.

Zo zullen we in deze blog uitleggen wat het begrip ‘koeltechniek’ inhoudt en bijvoorbeeld welke methodes er zijn om te koelen.

  

Wat is ‘koeltechniek’ eigenlijk?

In de basis is de bewoording ‘koeltechniek’ een verzamelwoord voor technische oplossingen die gebruik worden voor het koelen of koel houden van ruimtes, stoffen en voorwerpen. Dit op basis van het onttrekken van warmte en dit af te geven op een andere plaats.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koelcel. Door de koelapparatuur wordt er warme lucht onttrokken uit de koelcel en deze warme lucht komt vervolgens in een ruimte buiten de koelcel terecht. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelcel.

Wat zijn de basisprincipes van het koelen?

Grof genomen kan er koeling plaatsvinden op twee manieren;

  • Door het toepassen van een warmtepomp (principe van een koelkast)
  • Het gebruik maken van stoffen die van zichzelf al een lagere temperatuur hebben (zoals waterkoeling in een energiecentrale)

Koel

 

Bovengenoemde zijn de twee meest bekende vormen waarbij een warmtepomp naast de mogelijkheid tot koelen reeds ook enkele jaren zijn intrede doet in onder andere de woningbouw voor het verwarmen van woningen (op basis van elektra). Dit gebeurd op een zelfde principe, het hardt van de koelkast is namelijk een warmtepomp.

koel 

 

Naast de koeling op basis van warmtepompen en door het gebruik maken van stoffen die een lagere temperatuur hebben zijn er ook nog diverse andere methodes die, weliswaar op kleinere schaal, toegepast worden. Denk hierbij aan:

  • Stirlingkoelers
  • Thermo-elektrisch koelen (veel gebruik in laboratoria)
  • Thermo-akoestisch
  • Air cycle machine (toegepast in vliegtuigen)
  • Magnetische koeling

 

 

 

 

Van de meeste zult u nog niet of nauwelijks gehoord hebben, dit door de (relatief) kleine schaal van toepassing.

 

Nu je de basis weet van het begrip koeltechniek en de diverse methodes die gebruikt worden om te koelen, begrijp je ook meteen het belang van goede isolatie. Wanneer onder andere koelleidingen niet goed geïsoleerd zijn verlies je een hoop van de (koudere) temperatuur en verbruik je niet alleen veel extra energie voor het koelen, maar vraag je ook meer van de koelapparatuur waardoor de levensduur verkort wordt.

 

Ben je op zoek naar goede isolatiematerialen zoals:

 

Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies, ook maatwerk is bij ons geen probleem!