Het isoleren van koelcellen

14-03-2019

Waar komen vele kwaliteiten van isolatie nog meer samen dan bij het isoleren van meerdere, gekoppelde, koelcellen? Van leidingen, overgangen tot de grote wanden, allemaal oppervlaktes welke continu de strijd aangaan tussen de koude binnentemperatuur en de hogere omgevingstemperatuur; waarbij het natuurlijk van groot belang is om die lagere temperatuur zo goed mogelijk binnen te houden. In deze blog willen we vanuit onze expertise hier graag meer over vertellen.

 

Wanneer er niet goed geïsoleerd wordt zal niet alleen de motor minder lang meegaan omdat deze veel harder moet werken, ook zal de energierekening beduidend hoger zijn. Bij een goed geïsoleerde koelcel kan de warme omgevingslucht weinig invloed uitoefenen op de binnentemperatuur waardoor de motor van de koelcel maar weinig zal hoeven aanslaan om de binnenruimte te koelen. Hoe minder draaiuren die motor hoeft te maken des te minder energie (elektra) deze zal gebruiken en dat zal je zeker merken aan het eind van het jaar bij de afrekening van de energieleverancier.

 

Maar waar moet je dan op letten bij het isoleren van een koelcel en welke materialen kun je het best gebruiken?

Bij het isoleren van een koelcel hebben we het niet enkel over de grote wanden. Denk bijvoorbeeld eens aan de naden bij onder andere de deur en de leidingen die er lopen. Dit zijn naast de grote wanden juist de plekken die vaak vergeten worden om goed af te werken of om überhaupt goed te isoleren. Helaas gaat er dan veel kou verloren.

 hardschuimen

Isolatie van de wanden

Bij het isoleren van de wanden maakt men vaak de keuze voor platen van zogenoemde hardschuimen (PIR/PUR). Deze hardschuimen hebben een zeer hoog isolerend vermogen en zijn van zichzelf vrij stevig waardoor montage en latere afwerking van de wanden makkelijker is. Vaak zitten deze platen van hardschuim tussen twee metalen panelen in zodat de koelcel zowel aan de binnen- als buitenkant netjes afgewerkt en makkelijk te houden is.

Wil je graag meer informatie over de zogenoemde hardschuimen? Klik hier.

 

Isolatie van de leidingen

Leidingen worden vaak vergeten om te isoleren terwijl, zeker in de koeltechniek dit enorm belangrijk is. Al helemaal wanneer leidingen lang zijn. Een (koel)leiding heeft relatief veel oppervlakte (door zijn ronde langwerpige vorm) en heeft hierdoor dus veel contact met de omgeving. Hierdoor wordt de koude lucht/vloeistof in de leiding relatief Snel opgewarmd door de omgevingstemperatuur.

Het isoleren van leidingen kan zowel met flexibele schuimen als met harschuimen. Afhankelijk van de mogelijkheden die je hebt en de variabelen die er zijn (o.a. vorm en lengte van de te isoleren leidingen) kies je het juiste materiaal.

Hier vindt je meer informatie over de hardschuimen en flexibele schuimen die geschikt zijn voor het isoleren van leidingen.

 

Afwerking en isolatie van kieren

Wanneer je de wanden en leidingen goed geïsoleerd hebt is het natuurlijk zonde als er vervolgens nog kou ontsnapt uit de kieren tussen het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld bij naden van een deur in een koelcel.

Hiervoor zijn speciale tapes en lijmen ontwikkeld. Deze stellen je in staat de afwerking te doen zonder dat je inlevert op het isolerend vermogen van het gebruikte materiaal.

Bij isolatie draait alles om het volkomen van warmte-/koudebruggen!

 

 

Wil je graag persoonlijk advies voordat je de keuze maakt? Neem contact op met Van Buren International.